منیسک زانو بافتی غضروفی است که بین استخوان ران و ساق پا قرار دارد و وظیفه آن جذب ضریه و تقسیم فشار در زانو میباشد.
جراحی منیسک زانو برای چه کسانی انجام میشود؟
مینیسک، در حقیقت یک دیسک از جنس غضروف می باشد که در مفصل زانو قرار دارد. مینیسک در میان انتهای تحتانی استخوان ران به نام فمور و در انتهای قسمت بالای استخوان ساق پا با نام تیبیا قرار گرفته است. در هر یک از مفاصل زانو، دو مینیسک قرار دارد.
یکی از این دو مینیسک در قسمت داخلی و دیگری در قسمت خارجی یا بیرونی، قرار گرفته است. مینیسک ها، نقش محافظ را برای جلوگیری از برخورد استخوان ها به یکدیگر نیز، ایفا می نمایند. این کار باعث می شود که به غضروف زیرین آسیبی وارد نشود.
امکان پارگی مینیسک با هرگونه چرخش ناگهانی و یا محوری، وجود دارد. حتی گاهاً افتادن نیز می تواند دلیلی بر پارگی مینیسک باشد. همچنین، در برخی از موارد، شکستگی مینیسک ممکن است به دلیل کهولت سن، ایجاد گردد. حتی ممکن است به دلایلی که شاید حتی بیمار به یاد ندارد نیز، مینیسک پاره شود.
پارگی مینسک بسته به شرایطی که دارد، می تواند با عمل جراحی و یا بدون آن، درمان شود که تشخیص آن با صلاح دید پزشک، انجام پذیر می باشد.
عمل ترمیم مینیسک زانو، یکی از روشهای درمان در اثر پارگی مینیسک است. پارگی مینیسک (meniscus tear) هم یکی از آسیب های شایع زانو است که در اثر پیچ خوردگی یا خم شدن مفصل زانو ایجاد میشود. شدت آسیب و پارگی، به وزن و سرعت فشار وارد آمده به زانو بستگی دارد. به عبارت دیگر، هرچه زانو بیشتر به سمت داخل چرخانده شود (یعنی شدت خم شدن زانو در اثر ضربه بیشتر باشد)، خطر آسیب دیدن مینیسک هم بیشتر میشود.
انواع پارگی منیسک زانو
پارگی افقی مینیسک(horizontal tear): پارگی مینیسک افقی یکی از بهترین انواع پارگی در زانو است. به جای برداشتن قسمتی از مینیسک که آسیب دیده است، جراح سعی می کند الیاف آسیب دیده مینیسک را به هم بدوزد.
پارگی شعایی منیسک(radial tear): این نوع پارگی در بخشی از زانو ایجاد میشود که هیچ مسیری برای خون رسانی وجود ندارد. در نتیجه پارگی به خودی خود درمان نشده و احتمالا به جراحی ترمیمی نیاز است.
پارگی طولی(عمودی) یا پارگی داخل هلال و ناکامل(intrasubstance incomplete tear): این نوع از پارگی مینیسک معمولا بعد از گرفتن MRI ام آر آی مشخص می شود. برای درمان این پارگی معمولا نیاز جراحی نیست.
پارگی فلپ(flap tear): در این مدل یک الگوی غیر معمول در مینیسک ایجاد شده که موجب احساس درد در زانو میشود. برای رفع این درد، معمولا بخش کوچک آسیب دیده برداشته شده و ترمیم انجام میگیرد.
پارگی پیچیده مینیسک یا منقار طوطی (complex tear): در این نوع پارگی، مدلهای قبلی گفته شده، باهم ترکیب شده و پارگی نهایی را شکل میدهند. در این حالت معمولا بخش آسیب دیده را برداشته شده و بافتهای سالم، ترمیم میشوند.
پارگی دسته سطلی منیسک(bucket handle tear): به حالتی گفته می شود که منیسک به صورت طولی پاره شود. معمولا پارگی از قسمت خلفی منیسک شروع شده و به قسمت های قدامی گسترش می یابد. این منیسک که حالا بر اثر پارگی به دو قسمت داخلی و خارجی تقسیم شده می تواند تحت فشار کندیل استخوان فمور (ران) قرار گرفته و دو قسمت داخلی و خارجی آن از هم باز شود و قسمت داخلی آن به سمت داخل مفصل زانو کشیده شود. به این وضعیت باز شده منیسک پارگی دسته سطلی می گویند. پارگی دسته سطلی زانو معمولا در بیمارانی که به دنبال آسیب هایی مانند پارگی رباط صلیبی قدامی دچار ناپایداری زانو شده اند رخ می دهد
علائم پارگی مینیسک زانو:
- ایجاد صدای تق تق زانو
- قفل شدن زانو
- درد در ناحیه زانو (مخصوصا زمانی که زانوی خود را در یک خط راست نگه می دارید)
- سختی
- تورم
- میزان موفقیت در درمان مشکلات بدون جراحی خیلی بالا است بنابراین بیماران میتوانند به برنامه درمانی داروهای ضد التهاب (همچون ایبوپروفن)، فیزیوتراپی، استراحت و گاهی اوقات تزریق کورتیزون که میتوانند درد و التهاب را کاهش دهد، پاسخ دهد. دوره نقاهت معمولا حدود ۶ هفته طول میکشد.
- درمان
درمان
روش های متعددی برای درمان مینیسک زانو و جلوگیری از انجام جراحی مینیسک زانو وجود دارد که هریک از این روشها پروسه ی درمانی طولانی دارند و نیاز به رعایت نکاتی زیادی در طول دوره ی درمان و و پس از آن است. برای مثال در مواردی که وضعیت خیلی وخیم نباشد پزشک ابتدا استراحت را توصیه میکند یا شاید داروهایی را تجویز کند که روند بهبود را سریع کند و درد را کاهش دهد. این روش طولانی و فعالیتهای فرد بسیار محدود است.
- روش های دیگر مثل فیزیوتراپی و استفاده از کش های فشرده سازی زانو و انواع دارو و تزریقات هم انجام می شوند اما این روش ها احتمالی است و ممکن است فرد پس از گذراندن یک دوره ی طولانی،درمان نشود و فرد در نهایت پس از صرف زمان و هزینه ی زیاد، مجبور به انجام جراحی مینیسک زانو می شود.
- در نتیجه در بیشتر موارد پزشک در همان ابتدا، جراحی را توصیه می کنند چون هم پروسه ی درمان کوتاه تر است و هم روشی مطمئن است که پس از خرج زمان و هزینه، زانوی فرد بهبود پیدا می کند.
روش های جراحی منیسک زانو
جراحی مینیسک زانو به روش های مختلفی انجام می شود. در شرایطی که مینیسک قابل ترمیم باشد و آسیب حاد نباشد، عمل ترمیمی بر روی مینیسک زانو انجام می شود. اما اگر قابل ترمیم نباشد، از عمل جراحی از نوع مینیسککتومی استفاده می شود که در این عمل قسمت پاره شده ی مینیسک برداشته می شود و قسمت پشت مینیسک متعادل می شود تا لبه های آن پایداری لازم را پیدا کند.
عموما عمل جراحی مینیسک زانو به روش آرتروسکوپی انجام می گیرد. بیشتر بیماران دو ساعت پس از عمل جراحی از بیمارستان مرخص می شوند و علاوه بر داروها و ورزش های لازم، در صورت نیاز، ابزارهای مناسب برای راه رفتن به بیمار داده میشود.
دوران نقاهت:
عمل مینیسک زانو یک فرآیند مهم در بازسازی و بهبود عملکرد زانو است. عمل مینیسک زانو یکی از روش های معمول در درمان آسیب های مینیسک است که در صورت ضرورت به کمک جراحی انجام می شود.
پس از انجام عمل، فرد باید به مراقبت های نقاهتی احتیاج داشته باشد تا زانو به طور کامل بهبود یابد و فعالیت های روزمره را به صورت عادی انجام دهد. در فرآیند نقاهت، فعالیت هایی همچون تمرینات تقویتی، تمرینات انعطاف پذیری و تمرینات تعادلی مورد توجه قرار می گیرند.
مهم ترین نکته بعد از جراحی منیسک زانو انجام فیزیوتراپی آن به درستی است.
- بهترین دکتر زانو درد در زنجان
- بهترین دکتر کمر درد زنجان
- تقویت مخچه و حفظ تعادل
- مراکز طرف قرارداد با بیمه کوثر در زنجان
- مراکز طرف قرارداد با بیمه دانا در زنجان
فهرست مطالب مرتبط(روی آنها کلیک کنید)
- کمربند طبی
- پیاده روی برای سرخوردگی مهره کمری
- فیزیوتراپی زنجان
- کمربند دیسک کمر
- رباط صلبی
- فیزیوتراپی فانتوم زنجان
برای دیدن ویدیو های آموزشی به کانال یوتیوب فیزیوتراپی فانتوم یا اینستاگرام فیزیوتراپی زنجان مراجعه کنید.
دیدگاه خود را درج کنید